Energiebedrijven, boeren en andere exploitanten willen 172 recent gebouwde grote windmolens afbreken. Het is namelijk lucratief om nieuwe windmolens neer te zetten, omdat die nieuwe subsidies opleveren.
Dat meldt De Volkskrant. op basis van onderzoek van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) .
Als de exploitanten de huidige molens nog dit jaar slopen en een vergunning regelen voor nieuwe windmolens, kunnen ze aanspraak maken op meer dan 350 miljoen subsidie voor groene stroom.
Veel vergunningaanvragen windmolens
Volgens de NLVOW zijn er de afgelopen maanden op grote schaal vergunningsaanvragen binnengekomen voor de vervanging van windmolens van recente makelij. Het gaat vooral om turbines in de provincies Noord-Holland, Friesland en Flevoland.
“Deze turbines kunnen zeker nog tien tot vijftien jaar mee, maar worden vervangen en opnieuw aangemeld omdat het draaien met subsidie zoveel lucratiever is”, zegt Rob Rietveld van de NLVOW tegenover De Volkskrant.
Het Ministerie van Economische Zaken stelt in een reactie tegenover de krant "vanaf 2015 de subsidieregeling zo wordt aangepast dat het niet meer financieel aantrekkelijk is om een oudere windmolen te vervangen voor precies dezelfde windmolen."
Vooralsnog is er dit jaar subsidie aangevraagd voor 94 windturbines, die samen 68 MW aan elektriciteit kunnen opwekken. De komende weken komt er naar verwachting nog een groot aantal subsidieaanvragen binnen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl